لنگر کشتی به عنوان یکی از اجزای اساسی در کشتیهای صنعتی و تفریحی، نقش بسیاری در ایجاد ثبات و پایداری آن در شرایط جوی مختلف خواهد داشت. به همین دلیل برای جلوگیری از حرکتهای ناخواستهای که در بستر دریا برای کشتی ایجاد میشود، میبایست که از لنگر استفاده کرد. اما مشکلات و چالشهای نگهداری و تعمیر لنکر کشتی کاری سخت و پیچیده بوده و به مهارت و دانش بالایی در این زمینه نیاز دارد. به همین دلیل در این مقاله قصد داریم تا با بررسی بیشتر این چالشها، دلایل و راههای پیشگیری از آن را به طور کامل شرح داده و دانش نسبی در این حوزه کسب کنیم.
مدت زمان تقریبی مطالعه این مقاله 5 دقیقه است.
دلایل ایجاد مشکلات و چالشهای اصلی نگهداری و تعمیر لنگر کشتی
در حوزه نگهداری لنگر کشتی، چالشهای بسیاری وجود دارند که با رهدادن هر کدام از انها، ممکن است که مشکلات جدی در فرایند کار ایجاد شود. لنگر کشتی با دارا بودن ظرفیتهای مختلف میتواند پاسخگوی نیاز کاربران و صنایع و مشاغل مختلف باشد. از این رو گرچه متریال مورد استفاده از آهن بوده اما نیازمند نگهداری میباشد. به همین دلیل با بررسی موشکافانه دلایل فرسودگی آن میتوان با کمترین امکانات و هزینه، به نگهداری آن پرداخت و از بروز آسیب و ضررهای مالی جلوگیری کرد. در ادامه به برخی از مهمترین این موارد اشاره خواهیم داشت.
سایش و فرسودگی در تعمیر لنگر کشتی
یکی از بزرگترین چالشها در نگهداری لنگر کشتی، سایش و فرسودگی های ناشی از تماس مداوم با بستر دریا و مواد مختلف است. برخورد مکرر با شنها و موانع زیر آب میتواند باعث آسیبدیدگی و کاهش کارایی لنگر شود. از این رو باید در فواصل زمانی مشخص با انجام دادن بازرسیهای دورهای و منظم، لنگر را مورد بررسی قرار داد. اگر آثاری از خوردگی و آسیب دیدگی در آن وجود داشت، باید در اولین فرصت اقدام به تعمیر و یا حتی تعویض آن کرد. توجه به این نکته میتواند از بروز هزینههای گزاف در خصوص خرید لنگر جدید شود.
خوردگی
یکی دیگر از مشکلات رایجی که در خصوص نگهداری از لنگر کشتی وجود دارد، عوامل و خسارتهای ناشی از خوردگی میباشد. مواد فلزی لنگر در هنگام تماس مداوم با آب شور دریا دچار خوردگی شده و باعث کاهش عمر مفید آن میشود. اگرچه در فرایند ساخت لنگر از پوششهای مختلفی از جمله ضد زنگ برای محافظت بیشتر از آن استفاده میشود، اما باز هم نمیتوان در برابر خوردگی مقاومت بالایی داشت. از این رو استفاده از این راهکار میتواند باعث افزایش طول عمر مفید لنگر کشتی شده و با انجام بازرسیهای منظم و دورهای، تمدید پوشش آن صورت بگیرد. در این حالت میتوان انتظار عملکرد مناسبی از آن را داشت.
نقش حمل و نقل در نگهداری لنگر کشتی
یکی دیگر از چالشهای بزرگی که در خصوص نگهداری لنگر کشتی وجود دارد، جابهجایی و حمل نقل آنها است. به طور دقیقتر نصب و جدا کردن لنگر از زنجیر با استفاده از تجهیزات ویژه در این حوزه انجام میشود.
این را هم بخوانید: اهمیت استفاده لنگر در کشتی و صنایع دریانوردی!
تعمیر و نگهداری در زیر آب
در بسیاری از موارد ممکن است که نیاز به انجام تعمیرات در بستر دریا و یا حتی زیر آب باشد. برای نگهداری لنگر کشتی و تعمیر آن در زیر آب نیاز است که از غواصان حرفهای و تجهیزات تخصصی در این حوزه استفاده شود. این فرایند بسیار پرهزینه بوده و نیازمند دانش و تخصص بالایی است که به دلیل شرایط نامساعد و ناپایدار، با خطرات بسیاری نیز همراه است.
تداخل با عملکرد کشتیهای دیگر
نگهداری و تعمیر لنگر کشتی میتواند در عملکرد کلی کشتی تاثیر بگذارد. به عنوان مثال در زمان انجام تعمیرات ممکن است که کشتی قادر به حرکت نباشد و یا عملیات بارگیری و تخلیه به تعویق بیافتد. به همین ترتیب ایجاد هماهنگی با سایر عملیاتهای در حال انجام کشتی بسیار ضروری و مهم میباشد.
دسترسی به قطعات یدکی لنگر
یکی دیگر از چالشهای موجود در فرایند تعمیر و نگهداری لنگر کشتی، دسترسی به قطعات یدکی مناسب و کاربردی خواهد بود. در برخی از بنادر دور افتاده ممکن است که تامین قطعات مورد نیاز همواره یکی از چالشهای اصلی برای افراد باشد. به همین علت برای رفع این مشکل میتوان به تهیه قطعات یدکی لازم و انبار کردن آنها اشاره کرد.
تعمیر لنگر کشتی و نگهداری صحیح از آن نه تنها باعث افزایش طول عمر مفید آن خواهد شد، بلکه به صرفه جویی در هزینه ها نیز کمک بسیاری خواهد کرد. از این رو دقت و توجه به این نکته میتواند تا حد زیادی از بروز مشکلات این چنینی جلوگیری کند. در این مقاله سعی کردیم تا با بررسی بیشتر نحوه نگهداری و تعمیر لنگر کشتی، آشنایی بیشتری در این حیطه پیدا کنیم.