امروزه استفاده از تجهیزات مناسب و تخصصی به یکی از الزامات محیط کاری تبدیل شده است. به همین علت هم استفاده از تجهیزات تخصصی در اولویت تمامی شرکتهای صنعتی و کارخانهها قرار دارد. جرثقیل برقی یکی از مهمترین تجهیزات حمل و نقل و جابجایی بارهای سنگین در صنایع مختلف محسوب میشود. این دستگاهها با استفاده از نیروی الکتریکی قادر به انجام عملیات بلند کردن، جابهجایی و تخلیه بار را تسهیل میکنند. با توجه به این موارد، کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص میتواند به ما در داشتن خریدی بهتر کمک کند. در این مقاله به بررسی انواع جرثقیل برقی، اجزا، کاربردها و مزایای این محصول پرداخته و هر کدام از این موارد را به تفکیک توضیح خواهیم داد.
مدت زمان تقریبی مطالعهی این مقاله 7 دقیقه میباشد.
تعریف جرثقیل برقی
در ابتدا بهتر است که آشنایی بیشتری با ماهیت کلی جرثقیل برقی داشته باشیم و پس از آن به بررسی ویژگیهای کلی آن بپردازیم. در یک تعریف جامع جرثقیل برقی دستگاهی است که به کمک نیروی الکتریکی و موتورهای برقی که در آن تعبیه شده، بارهای سنگین را بلند کرده و در فواصل مختلف جابهجا میکند. این نوع جرثقیلها معمولاً در کارخانهها، انبارها، کارگاههای صنعتی و بنادر به شدت استفاده میشوند و کارایی و ایمنی بالایی نیز دارند. در صنایعی با حجم کاری زیاد که نیاز به پیشبرد اهداف کاری نیازمند صرف زمان کمتر است، از این وسیله استفاده میشود. جرثقیل برقی هم مانند سایر تجهیزات دیگر در این حوزه انواع مختلفی دارد که هر کدام با توجه به ویژگیهای خاص خود، در زمینههای مختلفی استفاده میشوند.

انواع جرثقیل برقی
با توجه به توضیحات داده شده، حدس این موضوع دور از ذهن نیست که این محصول هم مانند سایر تجهیزات تخصصی و برقی، انواع مختلفی داشته باشد. پس با توجه به این شرایط، باید اطلاعات کافی در خصوص انواع مختلف این محصولات و همچنین کاربردهای آنها در محیطهای صنعتی داشته باشیم. در ادامه به بررسی بیشتر انواع جرثقیل برقی و کاربردهای آنها خواهیم پرداخت.

- جرثقیل برقی سقفی: یکی از اولین محصولاتی که در گروه تجهیزات تخصصی باربرداری به آن اشاره میشود، جرثقیل سقفی برقی است. این نوع جرثقیل بر روی ریلهایی که به سقف متصل شدهاند، حرکت میکند. اکثر کارگاههای صنعتی از این نوع وسیله با تناژ مورد نظر استفاده میشود.
- جرثقیل برقی دروازهای: معمولاً در فضاهای باز مانند بنادر و پروژههای ساختمانی مورد استفاده قرار میگیرد و دارای پایههایی است که روی ریلهای زمینی حرکت میکنند.
- جرثقیل برقی بازویی: این نوع دستگاه به صورت ثابت یا گردان بوده و برای جابهجایی بار در یک محدوده مشخص کاربرد دارد.
- جرثقیل برقی زنجیری و سیمبکسلی: این مدلها از نظر نحوه بلند کردن بار تفاوت دارند، نوع زنجیری برای بارهای سبکتر و نوع سیمبکسلی برای بارهای سنگینتر استفاده میشود. اگر قصد خرید جرثقیل برقی را دارید، بهتر است که با بررسی وضعیت نهایی بار و میزان آن، نوع درستی از این تجهیزات را انتخاب کنید.
هایلیفت به عنوان یکی از فروشندگان معتبر انواع جرثقیل برقی در ایران، طیف گستردهای از این محصولات را به شما ارائه میدهد. شما میتوانید برای دریافت مشاوره تخصصی پیش از خرید با پشتیبانی مجموعه تماس حاصل کرده و راهنماییهای لازم را جهت انتخاب محصول مناسب دریافت کنید.
اجزای اصلی جرثقیل برقی چیست؟
- موتور الکتریکی: یکی از اصلیترین قطعات این وسیله است که تأمین کننده نیروی لازم برای بلند کردن و جابهجایی بار میباشد.
- اجزای مورد استفاده در سیستم بالابر (هوک و قلاب): هر جرثقیل از تعداد مشخصی قلاب و هوک برای گرفتن و نگه داشتن بار استفاده میکند. این قلابها با برخورداری از قابلیت گردش 360 درجه، امکان اتصال سریع و بدون محدودیت بار را فراهم میکنند.
- سیم بکسل یا زنجیر: برای انتقال نیرو از موتور به بار و میسر کردن فرایند جابهجایی اجسام سنگین
- سیستم کنترل، ریموت و فرمان: از جمله اجزای ضروری انواع جرثقیل برقی است که دیگر شامل ریموت کنترل یا پنلهای کنترلی جهت هدایت حرکت جرثقیل میباشد.
- ریل یا شاسی: بستری که امکان نصب جرثقیل و حرکت روی آن را فراهم میکند.

کاربردهای انواع جرثقیل برقی
- کارخانهها و صنایع تولیدی: استفاده گسترده این صنایع از جرثقیل برقی برای تسهیل امور مرتبط با جابهجایی مواد اولیه و محصولات تولیدی
- انبارها و سردخانهها: تسهیل در جابجایی و حمل کالاهای سنگین در انبارها
- بنادر و اسکلهها: تخلیه و بارگیری کشتیها در تمامی بنادر با سرعت قابل قبول و کارکرد ایمن
این را هم بخوانید: کاربرد جرثقیل برقی در مشاغل و صنایع مختلف!
مزایای استفاده از جرثقیل برقی
- کاهش نیاز به نیروی انسانی: یکی از اصلیترین مزایای استفاده از انواع جرثقیل برقی این است که باعث کاهش هزینههای نیروی کار میشود.
- افزایش ایمنی: خطرات ناشی از بلند کردن بارهای سنگین با نیروی انسانی را تا حد کاهش میدهد و محدودیتهای این چنینی را از میان برمیدارد.
- افزایش سرعت و دقت در جابهجایی: باعث بهینه سازی روندهای کاری و بهره وری بیشتر حین انتقال کالاهای سنگین میشود.
- صرفه جویی در انرژی: در مقایسه با روشهای مکانیکی و دستی، مصرف انرژی کمتری را به همراه داشته و در حالت کلی با استفاده از ریموت کنترل قابل کار کردن است.

نکات ایمنی هنگام استفاده از انواع جرثقیل برقی
- ایمنی یکی از شرایط اصلی برای استفاده از انواع جرثقیل برقی خواهند بود.
- وزن بار نباید از ظرفیت مجاز جرثقیل بیشتر باشد. پس حتما محصول با ظرفیت مناسب را خریداری کرده و در شرایط استاندارد از آن استفاده کنید.
- تمامی تجهیزات مورد استفاده در انواع جرثقیل برقی باید به صورت دورهای توسط افراد مجرب و کارشناسان بازرسی و نگهداری شوند.
- استفاده از وسایل ایمنی مانند کلاه و دستکش در حین کار برای کارگران ضروری است. به شدت توصیه میشود که در هنگام انجام فرایند بارگیری، هیچ فردی از زیر بار و جرثقیل عبور نکند.

استفاده از ابزار و تجهیزات درست و مناسب یکی از اولویتهای اصلی در تمامی شرکتها و صنایع تولیدی میباشد. جرثقیل برقی یکی از ابزارهای حیاتی در صنعت حمل و نقل و جابهجایی بار است که به بهبود و افزایش بهره وری، کاهش هزینههای جاری و همچنین افزایش سطح ایمنی کمک میکند. انتخاب نوع مناسب جرثقیل برقی بسته به نیاز صنعت و محیط کاری اهمیت بالایی دارد و توجه به نکات ایمنی میتواند از بروز حوادث جلوگیری کند. در این مقاله سعی کردیم تا با بررسی بیشتر انواع جرثقیل برقی، با ویژگیها و کاربردهای هر کدام آشنا شده بتوانیم محصولی متناسب با نیاز خود را خریداری کنیم.